fredag 24. september 2010

Trymskvida og Håvamål


Trymskvida og håvamål

Trymskvida.

  1. Trym fra jotunheimen stjeler mjølne av Tor, Loke finner dette ut og prøver å få hammeren tilbake, men Trym har gjemt den vekk og sier at Tor ikke får hammeren tilbake før han får gifte seg med Frøya. Dette går ikke Frøya med på, så Tor kler seg ut som Frøya og Loke kler seg ut som en hjelper av Frøya, og så reiser de ned til Jotunheimen og ”Frøya” skal gifte seg med Trym. Trym faller for knepet og idet han har overrakt mjølne til ”Frøya” så reiser han seg og dreper alle.
  2. Tor, tordenguden og sønn av Odin. Han kjørte rundt i vogna si og slo med hammeren slik at det ble torden, han hadde to sønner og var gift med åsynjen Siv. Han var en veldig bask og macho mann, veldig typisk for tidsperioden.                                    Frøya var fruktbarhetsgudinnen og gudinnen for kjærlighet. Hun var den vakreste i hele verden og alle menns drøm. Hun hadde makt over naturen, men var også en døds- og krigsgudinne. Hun har en bror, Frøy og faren Njod. I teksten er hun en sta person, hun nekter å gå med på å gifte seg med Trym, men hun ville hjelpe til med å låne Tor fjørhammeren.
  3. Mannen var lederne i samfunnet, de valget hvem de ville gifte seg med om kvinnen likte det eller ei. De hadde kontroll over alt som skjedde og kvinnene bare skulle stelle med barn og lage mat. Mennene var veldig stolte, men kvinnene var respekterte selv om de ikke hadde så mye de skulle si. Mann og kvinneforholdet i teksten kan sammenlignes med forholdet i kina den dag i dag. Mennene skal skaffe mat på bordet, de er stolte og ære er viktig, men kvinnene er hjemme, de blir litt sett ned på, men de blir respekter. For eksempel i tidsepoken teksten omtaler var det best å få en sønn, å få en datter var ikke like verdsatt, og jeg mener det sier en del.



Håvamål

  1. Teksten er ett dikt som handler om hovedsaklig menn, barske, hardbarka og macho menn som klarer alt, og at en skal være rettferdig og snill mot de som er snille mot deg. Det er en del repetisjon i teksten, som er til for å forsterke budskapet i avsnittet som blir repetert.
  2. 42: jeg tolker denne strofen med at en skal være snill mot de snille og verdsette vennene sine, og at hvis en blir uvenner så blir det mye krangel og ting ikke blir løst så fort ” og møte ljuging med lygn”.
1: jeg tolker denne strofen slik at du må bruke vettet og sansene når du skal gå steder du aldri før har vært, og at du må tenke fornuftig før du handler.
  1. Jeg synes det var en vanskelig tekst, språket var veldig gammelt og det gjordet at hele leseopplevelsen ble verre. Å løse oppgaver til en slik tekst er veldig vanskelig synes jeg, men jeg synes også at det er ett veldig fint ”språk”, veldig norsk. Men det var en god tekst, men hadde vært lettere å forstå hvis jeg hadde hatt en oversettelse til bokmål/nynorsk.
  2. Jeg vet ikke om nyere tekster eller andre tekster som ligner på denne, hovedsakelig fordi jeg ikke har lest så veldig mange dikt eller slike småtekster.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar